Vinkkejä mökin talvikuntoon laittoon
Lämmitys
Sähkölämmitteisessä mökissä on hyvä ylläpitää pientä peruslämpöä, joka varmistaa sen, että vesiputket eivät jäädy, sillä jäätyminen aiheuttaisi putkien halkeamisen. Riittävä peruslämpö suojelee myös mökin sähkölaitteita sekä ehkäisee kosteuden aiheuttamia oikosulkuja ja homevaaraa.
Vaihtoehto peruslämmitykselle on ylläpitolämmitys. Jo ylläpitolämmitys estää kosteutta ja se säästää sähköä peruslämpöön verrattuna. Ylläpitolämmitys tarkoittaa sisäilman lämmön pitämistä termostaatilla vaikkapa viitisen astetta korkeampana kuin ulkoilman.
Mikäli mökillä ei tarvita minkäänlaista lämmitystä talven aikana, sähköt on hyvä katkaista pääkatkaisijasta. Jos mittari on etäluettava, virta on katkaistava tarkasti ohjeen mukaisesti. Jos varkaiden pelotukseksi pihaan on kytketty esimerkiksi pihavaloja liiketunnistimella, niiden sähkönsaanti pitää kuitenkin turvata.
Ikkunat on suljettava talveksi huolellisesti, mutta tulisijojen hormien pellit pitäisi jättää talveksi raolleen, jotta sitäkin kautta sisäilma vaihtuisi eikä hormi kastuisi liikaa.
Vesi
Mikäli mökkiä ei ole liitetty vesijohtoverkkoon, mökin voi huoletta jättää talveksi kylmilleen, kunhan tyhjentää kaikki vesiastiat.
Jos vesi tulee mökkiin paineellisesti, myös vesiputki pitää tyhjentää, jos mökkiä ei pidetä lämpimänä. Tyhjentää pitää myös astianpesukoneen venttiilit ja säiliöt sekä esimerkiksi painepesurit.
Tavarat
Syksyn lähetessä arvotavarat kannattaa viedä vakinaiseen asuntoon. Varkaiden lisäksi varsinkin elektroniikkaa uhkaavat myös kylmä ja kosteus.
Mikäli säännöllinen vierailu mökillä talven aikana ei onnistu, olisi hyvä pyytää mökkinaapuria tai paikallisia asukkaita seuraamaan mökin seudulla liikkuvia.
Pakastin ja jääkaappi kestävät talven yli, kunhan virta ei ole päällä, ja laitteet on huolellisesti sulatettu ja kuivattu. Jääkaappi kannattaa irrottaa pistorasiasta ja jättää jääkaapin ovi raolleen, jotta laitteeseen ei muodostu hometta.
Pilaantuvaa ruokaa ei pidä jättää mökille. Kuivaruoka pitää pakata tiiviisiin kovamuovi- tai peltiastioihin, jotta hiiret eivät pääse herkuttelemaan. Yhtä lailla pikkujyrsijöiltä suojaan pitää laittaa saippuat ja kynttilät.