Usein kysyttyä mittariuudistuksesta ja – vaihdosta
Usein kysyttyä mittariuudistuksesta ja – vaihdosta
Usein kysyttyä
Sähkömittarin vaihto on hyvin yksinkertainen toimenpide. Yhden mittarin vaihtaminen kestään noin 5–20 minuuttia. Vaihtotyöstä aiheutuu sinulle lyhyt sähkökatko. Ilmoitamme vaihtotyöstä aina etukäteen, joko tekstiviestillä tai kirjeellä, että voit valmistautua tulevaan sähkökatkoon.
Mittausuudistus ja mittarien vaihtaminen on osa palveluittemme kehittämistä ja on asiakkaillemme maksuton.
Uudistuksen aikana vaihdettavat mittarit ovat suunnitellun käyttöikänsä loppupäässä, ja ne ovat taloudellista vaihtaa uusiin mittalaitteisiin.
Mittareiden vaihdot tapahtuvat loogisessa järjestyksessä vanhemmasta uudempaan. Voit tarkistaa oman aikataulusi hakukoneesta.
Uudet sähkömittarit tuovat 15 minuutin mittausjaksolla reaaliaikaisempaa tietoa kiinteistösi sähkönkulutuksesta. Entistä tarkempi mittaustieto auttaa esimerkiksi energiankäytön suunnittelussa ja kiinteistön energiatehokkuustoimissa. Uusissa sähkömittareissa on lisäksi kotiautomaatioliitäntä, joka tarjoilee kiinteistön mittausdatan omaan käyttöösi. Tämä mahdollistaa aivan uuden tyyppisten kotiautomaatiojärjestelmien käyttämisen ja kehittämisen, esimerkiksi sähkönhintaa seuraavien sähköautojen latausasemien käytön. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan, se jää nähtäväksi, sillä mittausuudistuksella vasta ennakoidaan tulevaisuuden energiapalveluita ja sähköverkon tarpeita.
Valtioneuvosto on antanut 12.8.2021 uuden asetuksen sähköntoimitusten selvityksestä ja mittauksesta (Asetus 767/2021). Asetuksella säädetään uusien mittauslaitteistojen ja -järjestelmien toiminnallisuusvaatimuksista. Mittausuudistuksemme ja asiakkaille tehtävät mittalaiteuusinnat on suunniteltu täyttämään kyseisen asetuksen vaatimukset.
Lisäksi myös energiamurros muuttaa kohisten Suomen nykyistä sähköjärjestelmää. Vihreä siirtymä tarkoittaa siirtymistä joustavista fossiilisista energiantuotantomuodoista vaikeammin ennakoitaviin, säästä riippuviin uusiutuviin tuotantomuotoihin. Tämä aiheuttaa sen, että tehotasapainon ylläpitämiseksi täytyykin kulutuksen säätyä tuotannon mukaan eikä toisinpäin kuten ennen on tehty. Kehittyvä sähkönmittausjärjestelmä ja entistä älykkäämmät sähkömittarit mahdollistavat uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetun sähkön osuuden lisäämistä Suomen sähköjärjestelmässä sekä kiinteistöjen kotiautomaation kehittymisen aivan uudelle tasolle.