Mahdolliseen sähköpulatilanteeseen on Vantaalla hyvin suunnitellut ja harjoitellut toimintamallit
Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n käyttö- ja kunnossapitotiimissä käy tällä hetkellä vilske, sillä varautuminen mahdolliseen sähköpulatilanteeseen on käynnissä. Valmiussuunnittelu ja harjoittelu ovat jakeluverkkoyhtiöiden arkipäivää sähkönjakelun häiriöiden varalle, mutta nyt valmistaudutaan häiriöiden korjaamisen lisäksi sähkön kiertävään säännöstelyyn eli mahdolliseen sähköpulatilanteeseen.
– Sähköpula syntyy tilanteesta, jossa sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan ja tuodaan. Tällöin sähkönkulutusta joudutaan rajoittamaan, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Vantaalla otettaisiin käyttöön noin 2 tunnin kiertävät sähkökatkot, kertoo käyttöinsinööri Rauno Kähkönen Vantaan Energia Sähköverkot Oy:stä.
Juuri nyt käyttö- ja kunnossapitotiimi hioo sähköpulatilanteessa toimimiseen liittyviä ohjeistuksia, harjoittelee siihen liittyviä käytännön toimia yhdessä käyttökeskuksen kanssa, priorisoi käyttökohteiden kriittisyyttä sekä päivittää palautumissuunnitelmia. Yhtenä tärkeänä asiana valmistautumisessa on myös asiakasviestintä eli vantaalaisten valmentaminen mahdolliseen sähköpulatilanteeseen.
– Kriittisiä kohteita ovat esimerkiksi sairaalat tai hoitokodit. Lisäksi tietysti pyritään mahdollistamaan voimalaitoksien ja kaukolämpöpumppaamoiden toiminta, jotta kaupunki ei kylmene sähköpulatilanteeseen jouduttaessa. Olemme olemassa asiakkaitamme varten ja tällaiset ikävätkin toimenpiteet pyritään tietysti hoitamaan asiakkaillemme parhaalla mahdollisella tavalla, kertoo Kähkönen.
Kantaverkkoyhtiö Fingrid vastaa Suomen sähköjärjestelmän tasapainosta. Jos sähköpulatilanteeseen jouduttaisiin, Fingrid antaa jakeluverkkoyhtiöille tiedon irtikytkettävän tehon määrästä. Tämän jälkeen kunkin alueen jakeluverkkoyhtiö toteuttaa sähkönjakelun irtikytkennän kiertävinä sähkökatkoina. Tämä toteutetaan kaukokäytöllä sähkönjakelua ohjaavasta järjestelmästä.
– Näkisin, että olemme hyvin varautuneet mahdolliseen sähköpulatilanteeseen. Toimintamalleja on harjoiteltu ja järjestelmät sekä niiden käyttäjät ovat hyvin valmiudessa toteuttamaan mahdollisia kiertäviä sähkökatkoja. Varautuminen on tiimityötä ja koko organisaatio on valmiina toimimaan. Tilanne on siis hyvin ammattilaisten hallinnassa, muistuttaa Kähkönen.
Sähköpulan mahdollisuudesta tullaan uutisoimaan ja tiedottamaan laajasti
Mikäli sähköpulan riski on tiedossa, siitä tullaan uutisoimaan ja tiedottamaan laajasti. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee tiedotteen Fingridin ilmoittaessa kiristyneestä tehotilanteesta. Lisäksi Fingrid ja paikalliset jakeluverkkoyhtiöt tiedottavat aiheesta alueellisesti.
Vantaan Energian Sähköverkot pyrkii lisäksi tiedottamaan kiertävien sähkökatkojen piirissä olevia asiakkaita tekstiviestillä etukäteen. Nyt onkin hyvä aika päivittää yhteystiedot ajan tasalle Online-palveluissa.
Fiksu varautuu etukäteen
Jokaisen kotitalouden on hyvä varautua sähköpulan mahdollisuuteen ja siitä seuraavaan sähkökatkoon. Kannattaa etukäteen miettiä, miten toimia, jos sähköt olisivat poikki kahden tunnin ajan. Esimerkiksi kannattaa ladata kännykän ja tietokoneen akku täyteen ennen sähkökatkoa sekä varata juotavaa sekä syötävää, joka eivät vaadi niiden valmistuksessa sähköä.
Yleisen ohjeen mukaan jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin 72 tuntia. Ohjeita varautumiseen saat mm. 72 tuntia -sivustolta: https://72tuntia.fi/
Nämä asiat sinun on hyvä huomioida:
Sammuta päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, kahvinkeitin ja sauna. Voit jättää esimerkiksi yhteen huoneeseen valot päälle, niin tiedät milloin sähköt palaavat.
Vältä jääkaapin ja pakastimen avaamista, etteivät elintarvikkeet ala lämmetä.
Vältä ikkunoiden ja ulko-ovien aukipitämistä, ettei asunto ala kylmetä.
Lisätietoja sähköpulasta
Tule kuulemaan lisää aiheesta Sähköpula-seminaariin 17.11. klo 15
Jäikö jokin vielä mietityttämään? Laita meille viestiä aiheesta osoitteeseen sahkopula@vantaanenergia.fi