Jo 100 000 mittarillista älykästä tulevaisuutta
Sähkömittareiden rivistö hohtaa uutuuttaan Vantaan Korson Mäyräkujan sähkötilassa. Hetkeä aiemmin Petri Venäläinen on asentanut riviin aivan erityisen yksilön, sillä nyt peräti 100 000:s Aidonin sähkömittari on liitetty Vantaan sähköverkkoon. Laitevalmistajan mittarit on tarkoitus vaihtaa tuhansille asiakkaalle normaalin kausihuollon yhteydessä. Laitteet ovat Suomessa — tarkemmin sanottuna Jyväskylässä Aidonin kehitysyksikössä — kehitettyjä. Mittarit tulevat suoraan logistiikkakeskuksesta Vantaan Koivuhaasta.
Uudet mittarit ovat etäluettavia ja etäkytkettäviä
Mutta miksi mittarit menevät vaihtoon? Ovathan nykyisetkin mittarit jo älykkäitä eli etäluettavia. Kyllä, mittarit ovat etäluettavia eli sähkönkulutustiedot välittyvät automaattisesti eikä mittarilukemia tarvitse enää ilmoittaa erikseen. Sähkölaskut perustuvat ajantasaiseen kulutukseen, ja tasauslaskut ovat jääneet historiaan. Mutta uudet mittarit ovat paitsi etäluettavia myös etäkytkettäviä. Tämä tarkoittaa, että esim. muuton yhteydessä mittari voidaan kytkeä pois päältä ja taas uudelleen päälle etänä. Siis ilman turhia, aikaa vieviä ja ympäristöä kuormittavia suhailuja paikan päälle.
Internet of things
Oman kodin sähkötilaan on harvemmin asiaa, ja automaattisesti tapahtuva sähkönmittaus on helppo unohtaa. Uudet, älykkäät sähkömittarit ansaitsevat kuitenkin tulla muistetuiksi, sillä ne ovat oikeastaan edelläkävijöitä. Etäluettava ja -kytkettävä mittari on yksinkertainen versio nk. teollisesta internetistä. Mitä sillä tarkoitetaan? Olet ehkä kuullut termin internet of things, jota on käytetty jo jonkin aikaa. Sillä viitataan älykkäisiin laitteisiin, jotka ovat yhteydessä internetiin. Nämä laitteet osaavat tunnistaa itsensä muiden laitteiden joukossa ja kommunikoida keskenään. Tähän teknologiaan perustuvat itseohjautuvat autot tai lämmitysjärjestelmät, jotka pitävät tasalämmön säästä riippumatta. Teollinen internet on osa samaa kokonaisuutta. Sillä viitataan yhdistelmään infrastruktuuria, älykkäitä koneita, ihmisiä sekä prosesseja. Sähkömittarit eivät ole suoraan yhteydessä internetiin vaan niillä on oma tiedonsiirtoyhteys. Silti sinunkin kotisi sähköjärjestelmästä löytyy palanen älykästä tulevaisuutta!
Sähköturvallisuuskin paranee, sillä älykäs verkko osaa hälyttää ongelmista
Mitä muuta älykästä mittari osaa tehdä kuin välittää kotien sähkönkulutuslukemia? Koko sähkönjakelujärjestelmämme muuttuu tulevaisuuden vaatimusten myötä monimutkaisemmaksi. Me sähköverkon ylläpitäjät tarvitsemme lisää tietoa sähkön laadusta ja sähköverkon toiminnasta sekä uusia välineitä varmistaa verkon paras mahdollinen toiminta. Siksi parannamme mm. mittaustarkkuutta. Lähivuosina uudet sähkömittarit alkavat välittää tietoa sähkönkulutuksesta 15 minuutin välein siinä missä nykyään tieto saadaan vuorokauden tarkkuudella. Jakeluverkon valvonta paranee huomattavasti, löydämme häiriöt helpommin ja siten korjaukset saadaan tehtyä ripeämmin. Sähköturvallisuuskin paranee, sillä älykäs verkko hälyttää aktiivisesti ongelmista. Voimme auttaa yksilöllisesti asiakkaitamme selvittämään oman sähkönkulutuksen piikkejä ja ohjata fiksuun energiankulutukseen.
Teollinen internet siis automatisoi sellaisia työtehtäviä, jotka vaativat paljon rutiinia. Samalla vapautuu resurssia kehitystyöhön, jotta sinunkin sähköinen tulevaisuutesi olisi paras mahdollinen.