Sähköntoimitukselta ei voi edellyttää täydellistä keskeytymättömyyttä, koska sähköverkko on aina alttiina erilaisille keskeytyksiä aiheuttaville luonnon- ja muille ilmiöille. Sähkökatkoksesta voi kuitenkin saada hyvitystä silloin, jos sähköntoimituksessa on virhe tai sähkökatko on kovin pitkä.
Sähköntoimitus on virheellinen, jos
- toimitettu sähkö ei ole laatustandardin mukaista (esimerkiksi jännite vaihtelee enemmän kuin on sallittua) tai
- sähköntoimitus on yhtäjaksoisesti tai toistuvasti keskeytynyt eikä keskeytystä voida pitää keskeytyksen syyt ja olosuhteet huomioon ottaen vähäisenä.
Hinnanalennus
Jos sähköntoimituksessa on virhe, asiakkaalla on oikeus sähkön hinnanalennukseen, joka vastaa vähintään kahden viikon osuutta hänen vuotuisesta verkkopalvelumaksustaan. Lisäksi asiakkaalla on oikeus vahingonkorvaukseen, jos sähkön laatuvirhe on rikkonut asiakkaan laitteita.
Vakiokorvaus
Yli 12 tunnin sähkökatkosta maksamme lakisääteisen vakiokorvauksen. Keskeytys alkaa siitä, kun vika on tullut tietoomme joko käyttöjärjestelmämme kautta tai asiakkaan ilmoituksesta.
Vakiokorvaukset määräytyvät seuraavasti:
- 12-24 tuntia, 10 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
- 24-72 tuntia, 25 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
- 72-120 tuntia, 50 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
- 120-192 tuntia, 100 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
- 192-288 tuntia, 150 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
- Yli 288 tuntia, 200 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta
Vakiokorvauksen määrä perustuu asiakkaan arvioituihin vuotuisiin verkkopalvelumaksuihin veroineen (alv ja sähkövero) ja keskeytyksen yhtäjaksoiseen kestoon. Yksittäisen keskeytyksen osalta vakiokorvauksen määrä on enintään 200 % vuotuisesta siirtomaksusta, tai enintään 2000 euroa.
Kalenterivuoden kuluessa maksettavien vakiokorvausten määrä on enintään 200 % vuotuisesta siirtomaksusta, tai enintään 2000 euroa. Jos sama verkkopalvelun keskeytyminen ulottuu kahden kalenterivuoden ajalle, jyvitetään keskeytymisestä maksettava vakiokorvaus enimmäismäärää laskettaessa kullekin kalenterivuodelle sen perusteella, mikä osuus keskeytymisajasta kuhunkin kalenterivuoteen kohdistuu.
Yli 12 tunnin keskeytys ei automaattisesti tarkoita, että sähköntoimitus olisi virheellinen. Virheen määrittely on tehtävä aina tapauskohtaisesti ottaen huomioon keskeytyksen syyt ja olosuhteet.