Siirry sisältöön

Energiatehokkuus

Energiatehokas sähkönkäyttö on fiksua. Kotitaloudessa sähkönkulutusta voi helposti vähentää 10 prosenttia pienillä asumis- ja käyttötottumusten muutoksilla.

Energiansäästäminen on nyt merkityksellisempää kuin koskaan. Ilmasto kiittää energiatehokasta elämäntapaa, mutta tänä talvena energiapihi elämäntapa saattaa säästää koko yhteiskunnan sähköpulalta, jos yhdessä onnistumme kutistamaan energiankulutustamme niin, että kotimainen sähköntuotanto riittää kattamaan sähköntarpeen. Energiansäästö on tavallisen kansalaisen tärkein keino vaikuttaa energian riittävyyteen tilanteessa, jossa energian riittävyyteen liittyy monia epävarmuuksia. Meistä jokaisella on merkittävä rooli ennaltaehkäistä sähköpulatilanteeseen joutumista: pienentämällä omaa arkista sähkönkäyttöämme teemme suuren teon kokonaisuuden kannalta. 

Motivan oletuksen mukaan lähes jokaisessa kotitaloudessa sähkönkulutusta voi helposti vähentää 10 prosenttia pelkästään asumis- ja käyttötottumuksia muuttamalla. Esimerkiksi asuinrakennuksen lämpötilan laskeminen yhdellä asteella vastaa jopa 90 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen suuruista energiansäästöä. (Motivan verkkosivut 12.9.2022)

Näille sivuille on koottu asiaa ja käytännön vinkkejä energiatehokkaaseen arkeen.

Arkielämän energiatehokkuusvinkkejä

  • Tutustu omaan sähkönkulutukseesi. Avain oman kulutuksesi pienentämiseen on tietää, mistä oma kulutuksesi koostuu. 
  • Sammuta sähkölaitteet, kun et käytä niitä. Hyödynnä laitteiden virransäästöautomatiikkaa. Irrota laturit verkkovirrasta, kun et niitä käytä.
  • Sammuta turhat valot. Suosi valaistuksessa energiatehokkaampia led-lamppuja.
  • Lyhennä lämpimiä suihkuja ja suihkuttele viileämmällä vedellä kuin ennen.
  • Sauna on energiasyöppö, joten sauno ripeästi ja älä pidä saunaa lämpimänä turhan takia.
  • Jos esimerkiksi kylpyhuoneessasi on lattialämmitys, pidä kylpyhuoneen ovi kiinni, jotta et lämmitä koko asuntoa lattialämmityksen voimin.
  • Pese täysiä pyykki- ja astianpesukoneellisia. Astioiden peseminen ja huuhtelu juoksevalla vedellä kuluttaa paljon energiaa, joten tiskatessa pyri välttämään turhaa vedellä lotraamista. 
  • Tarkista huonelämpötilat. Säädä termostaatit oleskelutiloissa noin 20 asteeseen, makuuhuoneissa 18 asteeseen. Alenna reilusti lämpötilatilaa huoneista, joissa ei oleskella. Etenkin varastoissa, porraskäytävissä ja autotalleissa lämpöä voi huoletta laskea 7–12 asteeseen. Yhtä astetta alempi sisälämpötila tarkoittaa 5 % vähemmän lämmitysenergiaa. Muista kuitenkin, että jos huonetilassa on vesiputkia tai vesikalusteita, lämpötilaa ei voi laskea liika, jotta putket eivät jäädy. (Lähde: Motivan verkkosivut 21.9.2022)
  • Älä päästä lämpöä harakoille: varmista, että ikkunoiden ja ovien tiivisteet ovat kunnossa ja uusi ne tarvittaessa.
  • Hyödynnä varaavia tulisijoja lämmityksessä, jos talossasi on tulisija.

Lisää energiansäästövinkkejä Motivan verkkosivuilta

Astetta alemmas -energiasäästökampanja

Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra käynnistivät syyskuussa Astetta alemmas -kampanjan, jolla kannustetaan jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Astetta alemmas on pieniä arjen tekoja:

  • Astetta alempi huonelämpötila
  • Astetta kevyempi kaasujalka
  • Astetta lyhyempi suihku
  • Astetta vähemmän viihde-elektroniikkaa

Energiatehokkuudesta kirjoitettua muualla sivuillamme:

27.9.2022 Vantaa Energia Sähköverkkojen toimitusjohtaja Risto Lapin blogi:
Tule mukaan energiansäästötalkoisiin!

***

Mikäli maamme sähköntuotanto ja saataville oleva tuontisähkö ei energiatehokkuustoimistamme huolimatta vaikuttaisi riittävän kokonaistarpeeseemme ja tulisi tarve säännöstellä sähköä, olisimme sähköpulatilanteessa, josta voit lukea lisää verkkosivujemme Sähköpula-osiosta.