Siirry sisältöön

Rahalle vastinetta

Verkkopalvelumaksuilla katetaan isoja investointeja ja perustoiminnan pyörittämistä. Kaupunkiomistajien saamat tuototkin koituvat yhteiseksi hyväksi.

Käytämme asiakkailta saamiamme verkkopalvelu- eli sähkönsiirtomaksuja Vantaan sähköverkkojen ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Korjaamme vanhaa, rakennamme uutta. Pitkäjänteinen työmme on kantanut hedelmää: sähkön toimitusvarmuus on Vantaalla huippuluokkaa.

Vuonna 2023 sähkönjakelu keskeytyi alle kolmeksi minuutiksi asiakasta kohden. 85 prosenttia asiakkaistamme ei kokenut ainuttakaan sähkökatkoa.

Sääilmiöiden sähkönjakelulle aiheuttamia riskejä on saatu pienennettyä esimerkiksi Luoteis-Vantaan kaapelointihankkeella.

 – Olemme parantaneet pieni- ja keskijännitteisten jakeluverkkojen toimintavarmuutta siirtämällä ilmajohtoja maan alle ja uusimalla vanhaa maakaapeliverkkoa. Asiakkaille tämä näyttäytyy jakeluhäiriöiden vähenemisenä, toteaa verkkopalvelupäällikkö Sami Laine Vantaan Energia Sähköverkoilta.

Verkkopalvelumaksuilla kustannetaan myös vikapäivystys, joka toimii 24 tuntia vuorokaudessa viikon ja vuoden jokaisena päivänä.

Lisää tehoa tarvitaan

Lähivuosina suuria investointitarpeita kohdistuu erityisesti suurjänniteverkkoon. Yhteiskunnassa on meneillään laaja sähköistyminen niin liikenteen ja lämmityksen kuin lämmöntuotannonkin osalta. Se ei onnistu ilman riittävää verkkokapasiteettia.

– Tehopullonkaulojen poistamiseksi meidän on rakennettava uutta verkkoa ja vahvistettava vanhaa. Pyrimme laittamaan verkot sellaiseen kuntoon, että yritysten on mahdollista toteuttaa vihreään siirtymään vaadittavat investoinnit.

Vantaan Energia rakentaa Kuusikonmäkeen, Kehä kolmosen alle, maailman suurinta lämmön kausivarastoa. Maan alle tulee kaksi jättimäistä sähkökattilaa, joissa keitetään vettä varastoon sähkön ollessa edullista. Vantaan Energia Sähköverkkojen pitää pystyä siirtämään tarvittavat 120 megawattia tehoa alueverkon kautta kattiloiden käyttöön.

Länsi-Vantaalla kasvavaa tehontarvetta tyydyttää vuoden 2023 lopulla käyttöön otettu Variston sähköasema. Sähköasemat ovat linkkejä 110 kilovoltin alueverkon ja 20 kilovoltin keskijänniteverkon välillä. Ne muuntavat jännitteen pienemmäksi ja siten sähkön jakelukelpoiseen muotoon.

Älykkäämpiä mittalaitteita

Verkkopalvelumaksuista saatavia tuloja käytetään myös verkkoyhtiömme historian suurimpaan investointiin, uuden sukupolven sähkömittareiden vaihtamiseen kaikkiin vantaalaisiin koteihin, yrityksiin ja muihin käyttöpaikkoihin. Suomen lainsäädäntö vaatii jokaista jakeluverkkoyhtiötä toteuttamaan mittariuudistuksen vuoteen 2031 mennessä.

Aiempaa älykkäämpien, etäluettavien mittalaitteiden avulla sähkön kulutusta pystytään seuraamaan 15 minuutin jaksoissa. Tarkemmat käyttötiedot helpottavat kulutusjoustoa ja madaltavat tehohuippuja.

Massiivinen projekti tulee olemaan Vantaan raitiotien vaatiman sähkönjakelujärjestelmän luominenkin. On tehtävä uutta verkkoa ja siirrettävä vanhaa pois ratikan tieltä.

Sähköautojen ja niiden lataustarpeen lisääntyminen taas edellyttää varsinkin keskijänniteverkon vahvistamista.

Omistajiamme ovat Vantaan ja Helsingin kaupungit. Paikallinen omistuspohja takaa sen, että liiketoimintamme taloudellinen tuotto palautuu kaupunkilaisten hyväksi.

Sähkönsiirrosta eli verkkopalvelusta saatavilla varoilla kustannetaan siis monia asioita, jotka näkyvät joka päivä asiakkaidemme arjessa luotettavana sähköenergian toimituksena ja parempina palveluina. Rohkenemme kuitenkin väittää, että hintamme ovat varsin maltillisia.

Edullisimpien joukossa

Kerrostaloasujille olimme heinäkuun 2024 tilastoissa maan kuudenneksi halvin verkkoyhtiö, suorasähkölämmitteisten omakotitalojen asukkaille kahdeksanneksi edullisin. Pienteollisuusyritysten osalta sijoitumme 15 halvimman verkkoyhtiön joukkoon. Suomessa toimii yhteensä lähes 80 sähköverkkoyhtiötä.

Vantaalainen kerrostaloasukas maksaa sähkönsiirrosta keskimäärin 180 euroa vuodessa sähköveroineen, suorasähkölämmittäjä noin 1100 ja pienteollisuusyritys nelisen tuhatta euroa.

Verkkopalvelumaksu koostuu pienasiakkaalla kulutuksen mukaisesta siirtomaksusta sekä perusmaksusta. Tämän päälle tulevat sähkö- ja arvonlisäverot.

Viimeksi kuluneiden 10 vuoden aikana olemme muuttaneet hintojamme neljään otteeseen: kolmasti ylös- ja kerran alaspäin.

– Valtakunnallisessa vertailussa lukeudumme edullisimpien jakeluverkkoyhtiöiden joukkoon. Myös hintakehitys on ollut meillä vakaata, verkkopalvelupäällikkö Laine summaa.

Tämä selittyy pitkäjänteisellä toiminnan kehittämisellä.

Energiavirasto valvoo verkkoyhtiöiden hinnoittelua ja määrittelee kohtuullisen tuoton rajat neljäksi vuodeksi kerrallaan. Mahdollinen ylituotto pitää palauttaa asiakkaille seuraavan valvontajakson aikana. Alituotto antaa yhtiöille mahdollisuuden tarkistaa hinnoittelua ylöspäin.