Muutoksen mahdollistaja
Matkalla hiilineutraaliin yhteiskuntaan tarvitaan luotettavaa sähkönsiirtoa ja varautumista teräviin tehopiikkeihin.
Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan yhteiskunnallista rakennemuutosta kohti taloutta ja kasvua, joka perustuu luonnonvarojen kestävään kulutukseen ja uusiutuviin energialähteisiin. Sähköllä on murroksessa keskeinen rooli. Sen avulla rakennetaan hiilineutraalia hyvinvointiyhteiskuntaa, joka päästää ilmakehään vain sen verran hiilidioksidia kuin pystyy sitä sitomaan.
Vantaan Energia Sähköverkot haluaa kulkea muutoksen etujoukoissa.
– Meille vihreä siirtymä merkitsee käytännössä sitä, että monet asiat sähköistyvät. Meidän on vastattava kasvavaan sähkön siirron tarpeeseen, siirrettävä sähköä sieltä, missä sitä tuotetaan, sinne, missä sitä kulutetaan, asiakkuuspäällikkö Janne Hartikainen kiteyttää.
Sähköstä yhä riippuvaisempi yhteiskunta sietää huonosti sähkökatkoja. Vantaalla sähkönsiirron luotettavuus on valtakunnallisessa vertailussa huippuluokkaa.
– Korkea toimitusvarmuus on meille ylpeyden aihe, ja haluamme pitää siitä kiinni myös tulevaisuudessa.
Ajatus kaiken sähköistymisestä saattaa herättää huolta sähkön kulutuksen räjähdysmäisestä kasvusta. Tilanteen pelastaa sähkön käytön jatkuva tehostuminen.
– Vaikka Vantaan asukasmäärä kasvaa, sähköä kuluu energiatehokkuuden kehittyessä vuositasolla kutakuinkin saman verran kuin nykyäänkin, ellei jopa vähemmän. Hetkittäinen huipputeho voi kuitenkin vaihdella todella paljon.
Huipputehot tarpeen
Vanhassa maailmassa, jossa sähkön hinta oli vakaa, kiinteistöjen lämmitysjärjestelmiä ja lämminvesivaraajia ohjattiin päälle öiseen aikaan sähköjärjestelmän tasapainottamiseksi. Nyt isoja kulutuksia ohjataan ajankohtiin, jolloin sähköä on saatavilla runsaasti, ja sen tuntihinnat ovat sähköpörssissä halvimmillaan. Ajoittaiset kulutuspiikit lisäävät huipputehon tarvetta merkittävästi.
Aikaisempi toimintamalli oli tuottaa sähköä juuri sen verran kuin käyttäjät halusivat. Tänä päivänä sääolosuhteet, tuulisuus ja aurinkoisuus, ratkaisevat, kuinka paljon energiaa on saatavilla, ja mihin hintaan.
Paljon sähköä kuluttavia laitteita oli ennen järkevää käyttää eri aikoihin. Tehontarvekin pysyi tasaisena.
– Sähkön tuntihinta, ja lähivuosina varttihinta, kannustavat käyttämään kaikkia laitteita samanaikaisesti. Siinä saattavat kiinteistön pääsulakkeet olla kovilla. Isot hetkelliset kuormitukset voivat tuottaa sähköverkonkin kannalta haastavia tilanteita, Hartikainen kuvailee.
Sähköverkkoon liittyy megaluokan sähkönkuluttajia, joita ovat esimerkiksi datakeskukset ja suuret sähkökattilat. Kun energiantuotannossa korvataan polttamiseen perustuvia ratkaisuja sähkökattiloilla, alueellinen sähköntarve voi lisääntyä tuntuvasti.
Kasvun rajat
Vantaalla on tällä hetkellä 14 sähköasemaa, joista jokaisessa on tietty määrä vapaata tehoa. Jos suunnitteilla olevan suuren sähkönkäyttöpaikan tehontarve on vaikkapa 5 megawattia, ei sitä välttämättä ole normaalissa ajassa saatavissa lähimmältä sähköasemalta, ainakaan kaikkina hetkinä. Sähköverkoillakin on fyysiset rajansa.
Investoimme verkkoihimme toistakymmentä miljoonaa euroa vuosittain. Pyrimme liittämään kaikki sähkön tarvitsijat verkkoon mahdollisimman sujuvasti, niin suuret kuin pienetkin.
– Me toimimme aina asiakkaidemme tarpeiden mukaisesti. Uuden verkon rakentaminen tai vanhan saneeraaminen vie kuitenkin aina oman aikansa.
Koska verkkomme ovat kiinni valtakunnan verkossa, asettaa myös tehon saatavuus sieltä omat reunaehtonsa toiminnallemme. Tuulisähköä on siirrettävä Pohjois-Suomen ja länsirannikon tuulivoimapuistoista etelään. Tarvittavan siirtokapasiteetin rakentamisvauhti vaikuttaa osaltaan vihreän siirtymän nopeuteen.
Vaihtelevat lähtökohdat
Vuoden 2023 lopulla jo lähes kolmasosalla suomalaisista kotitalouksista oli pörssisähkösopimus, kertovat Energiaviraston kokoamat tiedot. Ihmisten hintatietoisuus on lisääntynyt voimakkaasti. Sähköä käytetään silloin, kun se on edullista. Sähkön ollessa kallista käyttöä vältetään.
Me autamme asiakkaitamme ohjaamaan sähkönkäyttöään edullisiin ajankohtiin muun muassa tuottamalla tarkkaa kulutustietoa uusien sähkömittareiden avulla.
Pientuotannon ilmoituskanavamme kautta asiakas voi helposti selvittää, minkä kokoinen aurinkosähköjärjestelmä olisi optimaalinen omassa kiinteistössä. Pääsulakkeen palamisesta lähettämämme viesti saattaa kertoa myös siitä, että sähköä pitäisi käyttää suunnitelmallisemmin, tai liittymäkokoa kasvattaa.
Vantaalla on noin 145 tuhatta sähkön käyttöpaikkaa ja yli 120 tuhatta sähkönsiirtoasiakasta.
– Kaikki osallistuvat vihreään siirtymään omista lähtökohdistaan. Asiakkaillamme on hyvin erilaisia kysymyksiä ja tarpeita. Yritämme neuvoa jokaista mahdollisimman hyvin, jotta asiat menisivät kerralla oikein, Janne Hartikainen vakuuttaa.
Haluamme kannustaa asiakkaitamme järkevään sähkönkäyttöön. Lisäksi etsimme jatkuvasti uusia tapoja parantaa energiatehokkuutta omassa toiminnassamme. Energiatehokkuuden parantamista edellytetään myös kuluttajalaitteiden valmistajilta. Näin kaikki etenevät samaan suuntaan.