Pääsulakkeiden kestokyvyllä on rajansa
Sähköauton lataaminen saattaa olla liikaa pientalon pääsulakkeille. Sulakepaloja voidaan ennaltaehkäistä sähkönkulutuksen säätämisellä tai sulakekokoa kasvattamalla.
Otimme maaliskuussa käyttöön automaattiviestin, jolla asiakas saa tiedon pääsulakkeen palamisesta heti kun järjestelmämme on havainnut vian. Viestejä lähtee asiakkaille lähes päivittäin.
– Sulakepalojen määrä tuntuu kasvaneen sähköautojen lisääntyneen lataamisen myötä. Asiakkaan pääsulakekoko ei enää riitäkään lataamiseen ja kaikkeen muuhun sähkönkäyttöön, kenttäpalvelupäällikkö Arto Flink Vantaan Energia Sähköverkoilta kertoo.
Jos samanaikaisesti ladataan sähköautoa ja lämmitetään sähkösaunaa, sulakkeen kestokyky saattaa ylittyä. Liittymäkoko voi käydä ahtaaksi myös muutettaessa lämmitysjärjestelmää. Suuritehoiset maalämpöpumput tarvitsevat paljon sähköä.
Sulakepaloja tapahtuu lähinnä pientaloissa. Taloyhtiöissä liittymäkoot ovat yleensä väljiä ja antavat kasvunvaraa sähkön kulutukselle.
Sulakkeen päätehtävä on suojata johdotuksia ja kaapeleita sulamiselta. Jos pääsulakkeen läpi kulkevan virran määrä kasvaa liian suureksi, sulakkeen sisällä oleva vastuslanka palaa, ja sähkönkulku katkeaa. Vaikkei pääsulake palaisi, se voi ylikuormittua. Jatkuva ylikuormitus lyhentää sulakkeen käyttöikää.
Turvallisuus edellä
Omakotitalon sähköpääkeskuksen luona kannattaa säilyttää varasulakkeita, jottei niitä tarvitse lähteä hankkimaan pimeänä talvi-iltana. Ennen sulakkeenvaihtoa on pääkytkimestä katkaistava sähköt. Varotoimenpide suojaa vaihtajaa sähköiskulta ja sähköpalovammoilta.
Sulakepalosta ilmoittavassa viestissämme on vikailmoitusnumero, josta vastataan vuorokauden ympäri, ja annetaan neuvoja sulakkeen vaihtoon. Halutessaan asiakas voi tilata päivystäjämme tekemään vaihtotyön tai kääntyä oman sähköurakoitsijansa puoleen.
Mikäli pääsulake palaa toistuvasti ilman järjellistä syytä, kannattaa pyytää ammattilaista selvittämään asiaa. Talon sähköissä voi olla vika, joka löytyy yleensä sulakkeen ja sähkölaitteen välistä. Sulakepalojen ennaltaehkäisyyn on kaksi tietä: sähkönkulutuksen säännöstely tai liittymäkoon kasvattaminen.
– Jos hyödynnetään kotiautomaatiota tai uuden sukupolven sähkömittarien HAN-kotitalousporttia, ei pääsulakkeita tarvitse välttämättä suurentaa. Johtoja on ehkä mahdollista ryhmitellä uudelleen siten, että kuormat jakaantuvat tasaisemmin kaikille kolmelle vaiheelle, liittymäpalvelupäällikkö Roope Apponen neuvoo.
Sähköautojen lataamiseen on saatavissa laitteita, jotka osaavat mukauttaa lataustehon pääsulakkeiden kestokykyyn. Sähköautoilija pääsee helpoimmalla, kun fiksut laitteet keskustelevat keskenään kotitalousporttiin painettavan johdon välityksellä.
– Portti kertoo laturille, kuinka paljon virtaa kohteessa kullakin hetkellä kulutetaan. Saunomisen aikana sähköautoa ladataan pienemmällä teholla. Kun kiuas napsautetaan pois päältä, latausteho lisääntyy automaattisesti, Flink konkretisoi.
Lisää kapasiteettia
Tarvittaessa käyttöpaikalle voidaan vaihtaa isommat pääsulakkeet. Sitä varten asiakkaan on solmittava kanssamme lisäliittymissopimus. Kiinteistön sähköjärjestelmän tulee täyttää tämän päivän vaatimukset.
– Jos asiakkaalla on tonttikeskus tai keskus on ulkoseinustalla, meiltä voi todennäköisesti vain tilata suuremman liittymän ja maksaa lisäliittymismaksun. Asiakkaan sähköurakoitsija asentaa suuremmat sulakepohjat ja sulakkeet pääkeskukseen, Apponen tiivistää.
Mikäli keskukselle ei pääse kulkematta asuintilojen läpi, se on siirrettävä pihan puolelle. Lisäliittymisoikeudesta maksetaan uuden ja vanhan liittymäkoon hinnan erotus, ei muuta.
Flink suosittelee pientaloasukkaille samanlaista suunnitelmallisuutta kuin taloyhtiöissä harrastetaan muutostöiden yhteydessä.
– Ennen kuin hankitaan sähköauton latauspiste, aurinkopaneelit tai maalämpöpumppu, on syytä selvittää, minkä verran sähkönkulutus kasvaa, ja mitä rajoituksia nykyinen liittymäkoko asettaa.
Online-seurantapalvelustamme asiakas voi helposti katsoa, kuinka paljon sähköä käyttöpaikalla on kulunut eri viikonpäivinä ja vuorokaudenaikoina. Kantaverkkoyhtiö Fingridin kansallisesta tietopalvelusta vantaalaiset näkevät oman kulutuksensa jopa 15 minuutin jaksoissa. Saatavilla olevaan dataan kannattaa tutustua yhdessä sähköurakoitsijan kanssa ennen suuritehoisten sähkölaitteiden hankkimista.
Huhtikuussa otimme käyttöön uuden pientuotannon ilmoituskanavan aurinkosähköasennuksia varten. Sieltä voi käydä tarkistamassa järjestelmän teknisen liitettävyyden. Olemme kehittämässä myös verkkopalvelua sähköauton latauspisteen mitoittamiseksi.
– Ajatuksena on, että asiakas voisi katsoa milloin ja missä vain, kuinka paljon hänen sähköliittymässään on vapaata tehokapasiteettia. Palvelussa esitettäisiin liittymän tekniset tiedot ja nykyinen kulutus, sekä kerrottaisiin, mitä käyttöpaikalla on tehtävissä lisäkuormituksen mahdollistamiseksi, Apponen raottaa.