Älymittari joka kotiin ja kiinteistöön
(Kuva: Etäluenta-asentajaharjoittelija Jarkko Laurila demonstroi monimittarikeskuksessa tehtävää mittarinvaihtoa.)
Kaikki sähkömittarit Vantaalla ja koko Suomessa muuttuvat lähivuosina entistä tehokkaammiksi tiedonkerääjiksi. Etäluettavien älylaitteiden myötä sähkönkäyttöä voidaan kehittää taloudellisemmaksi ja sähköjärjestelmän toimivuutta paremmin tukevaksi.
Sähkönkäytön ohjaukseen avautuvat mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat, kenttäpalvelupäällikkö Arto Flink Vantaan Energia Sähköverkoilta kuvailee mittariuudistuksen merkitystä.
– Sähköä käyttäviä laitteita voidaan ohjata päälle silloin, kun sähköä on hyvin saatavilla ja se on asiakkaalle edullista. Tähän tarvitaan kuitenkin laitevalmistajia ja palveluntarjoajia, jotka osaavat hyödyntää uusien mittalaitteiden tuottamaa, lähes reaaliaikaista dataa.
Sähköautoihin on jo saatavilla latureita, joiden latausteho joustaa tarvittaessa alas- tai ylöspäin. Jos esimerkiksi pientalon asukas laittaa sähkökiukaan päälle, sähköauton latausteho putoaa sen verran, että pääsulakkeet kestävät. Tämän päivän todellisuutta ovat myös sähkön pientuottajia palvelevat ratkaisut, joiden avulla itse tuotettu aurinko- tai tuulisähkö voidaan hyödyntää maksimaalisesti omalla kiinteistöllä.
Uuden sukupolven mittareissa on vakiovarusteena kotiautomaatioliitäntä, niin sanottu HAN-portti, jonka käyttöönotto käynnistää varsinaisen datavyöryn. Tämän eurooppalaisen standardin mukaisen asiakasrajapinnan kautta saadaan 10 sekunnin välein muun muassa sähköverkosta otetut tai sinne syötetyt vaihekohtaiset energiat ja virrat.
– Samanlainen portti tulee koko maahan, ja siitä saadaan ulos samanlainen data. Jos asiakas on hankkinut porttiin liitettäviä laitteita ja muuttaa muualle Suomeen, hän voi laittaa laitteen suoraan kiinni vastaavaan porttiin, Flink valottaa.
Automaatioportin avaaminen tilataan erikseen omalta verkkoyhtiöltä. Riippumatta siitä, onko porttia aktivoitu vai ei, asiakkaan sähkönkulutus mitataan jatkossa 15 minuutin jaksoissa. Nykyisestä tuntimittauksesta siirrytään varttimittaukseen.
Kahdeksan vuoden projekti
Vaikka HAN-portin hyödyntäminen ei ole verkkoyhtiön vaan ulkopuolisten palveluntarjoajien bisnes, on meillä merkittävä rooli mittaridatan tuottamisessa ja keräämisessä: vuosina 2023-31 Vantaan Energia Sähköverkot ja sen valtuuttamat urakoitsijat asentavat noin 180 000 älymittaria vantaalaisiin koti- ja liikekiinteistöihin.
Valtakunnallisten mittaritalkoiden taustalla on valtioneuvoston asetus vuodelta 2021, jossa on määritelty toiminnalliset vaatimukset uusille mittauslaitteille sekä siirtymän aikataulu. Seuraavan sukupolven etäluettavien mittareiden tulee olla asennettuna 4. heinäkuuta 2031 mennessä.
– Aloitamme sähkömittarien vaihtamisen vanhimmasta laitekannasta. Viime vuosina asennettuja mittareita ei lähdetä heti vaihtamaan. Kun hyödynnämme koko siirtymäkauden, säästämme kaupunkilaisten rahoja, kenttäpalvelupäällikkö Flink perustelee.
Vantaalla tehdään kaksi isoa massavaihtoa. Ensimmäinen käynnistyi maaliskuussa 2023 ja jatkuu kesäkuuhun 2024. Tammiston alueelta aloitetussa operaatiossa vaihtuu noin 55 000 mittalaitetta. Seuraavaa massavaihtoa, jonka volyymi on 30 000 – 40 000 mittaria, on suunniteltu vuosille 2027-28. Massavaihdot etenevät alueittain, mutta kaikkia mittaria ei vaihdeta yhdellä kertaa.
– Saattaa olla, että naapurin mittari vaihdetaan, mutta omaa mittaria ei, jos se on vaihdettu hiljattain. Tavoitteena on käyttää mittarit elinkaarensa loppuun.
Vanhimmat vaihdettavat mittarit ovat vuosilta 2006-07. Tiedon oman mittarin alustavasta vaihtoajankohdasta saa verkkosivujemme kautta, näppäilemällä tyhjään kenttään käyttöpaikan numeron.
Mittarinvaihdosta ei tule laskua asiakkaalle. Jos halu päästä hyödyntämään kotiautomaatioliitäntää on kova, voi uuden mittarin tilata maksua vastaan vaikka heti. Uudisrakennuskohteisiin seuraavan sukupolven mittarit tulevat sähköliittymän mukana.
Saneerausten yhteydessä
Merkittävä osa nykyisestä runsaan 140 000 mittarin laitekannasta uusiutuu luonnollista kautta, esimerkiksi kerrostaloyhtiöiden linjasaneerauksissa. Putkiremontin yhteydessä saneerataan usein myös talon sähköjärjestelmä. Linjasaneerauspaineiden alla on noin 30 000 sähkömittaria, jotka ovat vaihtolistan häntäpäässä. Jos ne vaihdettaisiin ennen saneerausta, tulisi hukkainvestointi. Huomioon otetaan myös vanhojen tietoliikenneverkkojen, kuten 3G-verkon, alasajo.
– Sähkömittarit vaihdetaan vasta televerkkouudistusten jälkeen, jotta luentayhteydet mittalaitteille pystytään takaamaan.
Asuipa sähkönkäyttäjä pientalossa tai taloyhtiössä, ilmoitamme vaihtoajasta etukäteen, yleensä tekstiviestillä. Jos kyse on vanhemmasta omakotitalosta, mittari saattaa olla sisätiloissa. Silloin sovimme vaihtotyölle tarkan kellonajan. Mittarin sijaitessa tonttikeskuksessa, jonne on vapaa pääsy, ilmoitamme vaihtoajan päivän tarkkuudella.
Taloyhtiössä asuville viestitetään vaihtopäivä, joskus annetaan viikon aikahaarukka. Rappukäytävien oviin ilmestyvät tiedotteet kertovat vaihtotyön olevan käynnissä. Kerrostaloissa huoneistojen sähkömittarit sijaitsevat yleensä taloyhtiön teknisessä tilassa, niin sanotussa monimittarikeskuksessa.
Asiakas havaitsee mittarinvaihdon muutaman minuutin sähkökatkona; sen kauempaa ei vanhan mittarin irrottaminen ja uuden laittaminen tilalle tavallisesti kestä. Taloyhtiössäkin jännitekatko kohdistuu vain yhteen huoneistoon kerrallaan.
Haluamme asiakkaidemme voivan varmistua siitä, että sähkömittarin vaihtajaksi esittäytyvä henkilö sitä myös on.
– Niin meidän omilla kuin urakoitsijoidemmekin asentajilla on aina tunnisteet mukana, kuvalliset henkilökortit ja urakoitsijoiden työntekijöillä myös urakoitsijakortit, ja autoissa on Vantaan Energia Sähköverkkojen logo, Arto Flink kertoo.
Lue lisää mittausuudistuksesta