Vantaalla varaudutaan mahdollisiin sähköpulatilanteisiin
Kuvassa Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n käyttöpäällikkö Mikko Piironen
Mediassa puhutaan juuri nyt paljon sähköpulasta. Mitä sähköpula tarkoittaa ja miten vantaalaiset voivat valmistautua mahdolliseen sähköpulatilanteeseen? Tässä haastattelussa Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n käyttöpäällikkö Mikko Piironen antaa vinkkejä kaupunkilaisille ja muistuttaa mahdolliseen sähköpulatilanteeseen jouduttaessa tilanteen olevan hyvin ammattilaisten hallinnassa.
Sähköpulasta kohistaan juuri nyt paljon. Mitä sähköpula tarkoittaa Mikko Piironen?
Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan ja tuodaan. Tälläisen tilanteen sattuessa sähkönkulutusta joudutaan rajoittamaan, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu. Sähkön tuotannon ja kulutuksen tulee siis olla tasapainossa jokaisena hetkenä. Kantaverkkoyhtiö Fingrid vastaa Suomen sähköjärjestelmän tasapainosta.
Sähköpulan riski on korkein kovimpina kulutuspiikkeinä arkiaamuisin klo 7-9 ja alkuiltaisin klo 16-18. Meistä jokainen voi osallistua sähköpulan ehkäisyyn vähentämällä sähkönkäyttöä. Erityisen tärkeää on vähentää sähkönkäyttöä sellaisina ajankohtina, kun on ennakkoon tiedotettu kohonneesta sähköpulan mahdollisuudesta.
Mitä tapahtuu sähköpulatilanteen toteamisen jälkeen?
Jos sähköpulatilanteessa muut keinot eivät enää riitä, esimerkiksi kaikki varavoimakapasiteetti on jo käytössä, sähköjä voidaan joutua katkaisemaan alueellisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Vantaalla otettaisiin käyttöön lyhyet noin 2 tunnin kiertävät sähkökatkot.
Sähköpulan aikaiset irtikytkentäsuunnitelmat on tehty ennakkoon, jotta kriittisemmät kohteet, kuten sairaalat, eivät jää ilman sähköä. Fingrid antaa meille tiedon irtikytkettävän tehon määrästä. Me toteutamme tämän jälkeen sähkönjakelun irtikytkennän kiertävinä katkoina Vantaan alueella.
Yksittäisen sähkökatkon pituuden on suunniteltu olevan noin kaksi tuntia. Katkoja voidaan joutua tekemään samalle alueella useammin kuin kerran, mutta kahden sähkökatkon välissä on aina useampi tunti aikaa.
Miten toimin, jos minun kaupunginosaani on tulossa sähköpulan aiheuttama ennalta ilmoitettu sähkökatko?
Ensinnäkin haluaisin muistuttaa, että sähköpulan sattuessa tilanne on ammattilaisten hallinnassa. Sinun tärkein tehtäväsi on pysyä rauhallisena ja jatkaa elämääsi niin normaalisti kuin pystyt.
Toki kannattaa etukäteen miettiä, miten toimit, jos sähköt olisivat poikki kahden tunnin ajan. Esimerkiksi kannattaa ladata kännykän ja tietokoneen akku täyteen ennen sähkökatkoa sekä varata juotavaa sekä syötävää, joka eivät vaadi niiden valmistuksessa sähköä.
Yleisen ohjeen mukaan jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin 72 tuntia. Ohjeita varautumiseen saat muun muassa 72 tuntia -sivustolta.
Nämä asiat sinun on hyvä huomioida:
- Sammuta päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, kahvinkeitin ja sauna. Voit jättää esimerkiksi yhteen huoneeseen valot päälle, niin tiedät milloin sähköt palaavat.
- Vältä jääkaapin ja pakastimen avaamista, etteivät elintarvikkeet ala lämmetä.
- Vältä ikkunoiden ja ulko-ovien auki pitämistä, ettei asunto ala kylmetä.
Mistä tiedän milloin sähköpula iskee?
Kun sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee tiedotteen Fingridin ilmoittaessa kiristyneestä tehotilanteesta. Myös Fingrid, me ja media tiedotamme sähköpulasta ja toimintaohjeista. Seuraa uutisia sekä kantaverkkoyhtiö Fingridin ja meidän viestintäämme ja sosiaalisen median kanavia.
Me myös pyrimme tiedottamaan katkon piirissä olevia asiakkaita tekstiviestillä etukäteen. Nyt on hyvä aika päivittää yhteystietosi ajan tasalle Online-palveluissamme.
Mihin kaikkeen sähkökatko voi sitten vaikuttaa?
- Ruuan valmistus ei tietenkään ole mahdollista liedellä, uunissa tai mikroaaltouunissa, koska sähköä ei ole.
- Kodin valaistus ei toimi, eli olisi hyvä varata esimerkiksi taskulamppuja.
- Veden tulo katkeaa suurella todennäköisyydellä. Onkin hyvä varata kotiin hieman pullotettua vettä sähkökatkon varalle.
- Kodin lämmitys loppuu, jos kyseessä on kaukolämmitys tai suora sähkölämmitys.
- Lämmön karkaamista voi estää pitämällä ovet ja ikkunat suljettuina.
- Kaupat ja muut liikkeet todennäköisesti sulkeutuvat.
- Tietoliikenneyhteydet todennäköisesti katkeavat.
Sähköjen katkettua katkaise sähkölaitteista, etenkin hellasta ja kiukaasta virta, jotta tulipalon vaaraa ei synny sähköjen palatessa. Sähkökatkon päätyttyä ota laitteita käyttöön maltillisesti kuormituspiikin välttämiseksi.
Lisätiedot
Mikko Piironen, käyttöpäällikkö, Vantaan Energia Sähköverkot Oy
mikko.piironen@vantaanenergia.fi
Jäikö jokin asia sähköpulassa askarruttamaan? Voit lähettää meille oman sähköpulaan liittyvän kysymyksesi osoitteeseen: sahkopula@vantaanenergia.fi. Katso kuitenkin ennen viestin lähettämistä, että löytyisikö vastaus kysymykseesi jo valmiiksi meiltä usein kysytyistä kysymyksistä.