Siirry sisältöön

Mitä teen, jos sähkökatko yllättää?

ves1

Vantaalaiset kokevat sähkökatkoja useita muita suomalaisia vähemmän, sähkön toimitusvarmuus on Vantaalla erinomainen, sen takaa korkea kaapelointiprosentti. Keskimääräinen asiakaskohtainen keskeytysaika Vantaalla oli vuonna 2018 vain 2,9 minuuttia.

Vaikka sähkökatkot ovat nykyään harvinaisia on silti hyödyllistä välillä palautella mieleen, miten toimia, jos sähkökatko yllättää. Hätääntyä ei sähkökatkon vuoksi kannata, sillä yleensä sähköt saadaan palautettua pian ja katkosta ei aiheudu suurempaa haittaa, vaan lähinnä epämukavuutta. 

Tarkista sähkökatkokartta

Jos sähköt katkeavat laajemmalta alueelta, häiriön aiheuttaja on yleensä jo tiedossamme ja korjaustoimenpiteet aloitettu. Sähkökatkokartalta näet tiedossamme olevat runkoverkon viat ja suunnitellut keskeytykset. Kartta löytyy osoitteesta http://sahkokatkot.vantaanenergiasahkoverkot.fi/

Tarkista sähkölaitteet ja sulakkeet

Joskus sähkökatko saattaa johtua oman asunnon tai kiinteistön sähkölaitteen viasta. Jos vain osa kodista on sähköttä, tarkista asunnon sähkökeskuksesta pää- ja ryhmäsulakkeet sekä mahdolliset vikavirtasuojakytkimet. Vaihda tarvittaessa palaneet sulakkeet uusiin.

Kiinteistön omistaja on vastuussa sellaisten sähkökatkojen viankorjauksista, jotka ovat kiinteistön sisäisessä verkossa tai johtuvat sähkölaitteiden vioista.

Katso myös onko naapurillasi sähköt, se auttaa arvioimaan ja hahmottamaan kokonaistilannetta. 

Ilmoita viasta vikailmoitusnumeroon – soittaminen on maksutonta

Jos sähkökatko koskee vain rajattua aluetta, eli omaa kiinteistöäsi ja mahdollisesti naapuriasi, vika voi olla pienjänniteverkossa. Pienjänniteverkon vioista saamme tiedon ensisijaisesti asiakkailtamme, joten katkosta kannattaa ilmoittaa meille mahdollisimman pian. 

Epäillessäsi pienjänniteverkon vikaa tai jos sinulla on tiedossa mahdollinen vikapaikka (esimerkiksi sähkölinjalle kaatunut puu), ilmoittathan havaintosi ja huomiosi vikailmoitusnumeroomme 0800 0025, palvelemme vuoden jokaisena päivänä ja ympäri vuorokauden. 

Vinkkejä sähkökatkojen varalle

Muista aina turvallisuus. Maahan pudonneet sähköjohdot ovat vaarallisia ja niihin ei itse saa koskea.

  • Sulje kaikki päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, uuni ja sähkökiuas, joiden et halua kytkeytyvän jälleen päälle sähkökatkon jälkeen.
  • Älä turhaan avaa jääkaapin ja pakastimen ovea.
  • Kylmänä aikana sulje ovet ja ikkunat hukkalämmön estämiseksi.
  • Pysy rauhallisena – korjaamme viat mahdollisimman nopeasti.

Laajat sähkönjakeluhäiriöt eli suurhäiriötilanteet ovat hyvin harvinaisia, niissä sähkökatkoja on laajoilla alueilla ja korjaustyöt saattavat kestää kauan.  Puolustusministeriö on julkaissut Pahasti poikki -oppaan, josta voi lukea lisää laajoihin sähkönjakeluhäiriöihin varautumisesta.  

Tiedätkö mikä on nollavika?

Vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran. Tämän vuoksi nollavikaan tulee suhtautua vakavasti.

Nollavika aiheutuu yleensä siitä, kun puu kaatuu sähkölinjalle ja katkaisee pienjänniteverkon riippukierrekaapelien kannatusköyden eli PEN-johtimen. PEN-johdin on metallinen kaapeli, jonka varassa vaihejohtimet riippuvat pylväiden välillä.

Nollaviassa nollajohdin katkeaa ja voi pahimmillaan aiheuttaa jännitteen nousun 230 voltista 400 volttiin, joka saattaa rikkoa kodin sähkölaitteita ja aiheuttaa sähköiskun vaaran. Myös tulipalovaaran riski kasvaa, sillä sähkövirta voi yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista.

Nollavian tunnistat näistä merkeistä

  • Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti tai jotkut normaalia himmeämmin. Valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.
  • Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua.
  • Sähkökeskuksesta kuuluu särinää ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä. 

Jos epäilet nollavikaa

Vältä koskemasta metallikuorisiin laitteisiin, voit saada niistä sähköiskun. 

Soita viivyttelemättä ilmaiseen vikailmoitusnumeroomme 0800 0025 (24 h). Myrskyn ollessa parhaillaan päällä vikapäivystysnumeromme voi ruuhkautua, odotathan vuoroasi rauhassa, vastaamme kaikkiin puheluihin saapumisjärjestyksessä.

Ennen puhelua sähköt kannattaa turvallisuussyistä katkaista sähköpääkytkimestä. Huomioi, että sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen, käytä sähköjen katkaisuun esimerkiksi kuivia nahka- tai kumihanskoja.

Lisätietoja sähkökatkoista, varautumisesta ja nollaviasta löytyy täältä myös asiakaspalvelumme auttaa mielellään, jos jokin asia mietityttää.  Ota rohkeasti yhteyttä!